
Diş ağrısı, dişler ve çene etrafındaki ağrıyı ifade eder ve diş çürüğünün en sık görülen semptomlarından biridir. Diş ağrısı ayrıca diş eti iltihabı, periodontit, yirmilik dişler, ülserler, sinüzit veya diş apselerinin bir belirtisi olabilir.
Diş ağrısı, hafif, şiddetli ve dayanılmaz bir ağrı arasında şiddet derecesinde değişebilir. Ağrı başlangıcı akut olabilir ve aniden başlayabilir veya yavaş yavaş ortaya çıkabilir. Başlangıçta, ağrı yeme konusundaki rahatsızlıkla başlayabilir ve daha sonra geceleri kötüleşen şiddetli bir zonklama ağrısına ilerleyebilir.
Ağrı gelip gidebilir veya sürekli olarak şiddetli kalabilir.
Sıcak, soğuk veya tatlı yiyecekler ve içeceklere karşı artan bir hassasiyet olabilir.
Ağrı, diş çürümesine veya etkilenen bir bölgeye sınırlanabilir veya yüzün aynı tarafındaki çeneye veya kulağa yayılabilir. Yoğun diş ağrısı baş ağrısına da neden olabilir.
Diş Ağrısı Nedenleri
Bir veya iki günden fazla süren diş ağrısı diş hekimi tarafından araştırılmalıdır. Nedenin erken teşhisi, erken reçete edilen tedavi genellikle diş apseleri gibi diş çürümelerinin daha ciddi komplikasyonlarını önlediği için önemlidir.
Dişin en iç kısmı diş pulpasını içerir ve bu diş ağrısı başladığında dişin enfekte, iltihaplı veya yaralı olan kısmıdır. Diş ağrısı bazı nedenleri şunlardır:
Diş çürümesi dişte boşluklar veya delikler oluşturur. Dişi kaplayan sert mine aşınır ve altta bulunan dokuları açığa çıkararak hassas hale gelebilir.
Yaralanma nedeniyle diş minesindeki küçük çatlaklar diş dokusunu açığa çıkarabilir ve diş ağrısına neden olabilir. Benzer şekilde, gevşek, yer değiştirmiş veya kırılmış dolgular da bu duruma neden olur.
Ciddi diş çürümelerinde ağrılı bir diş apsesi veya dişin altında irin toplanması oluşabilir.
Periodontal hastalık veya periodontal apse de şiddetli diş ağrısına yol açabilir.
İltihaplı sinüsler veya yaklaşmakta olan bir kalp krizi gibi diğer durumlar çene ağrısına veya diş ağrısına neden olabilir.
Diş ağrısı nedeni klinik muayenede, ardından bir röntgen filmi ile tespit edilir ve tedavi bu nedene göre değişir. Örneğin, diş ağrısı diş çürümesinden kaynaklanıyorsa, çürümüş alan çıkarılır ve boşluk diş dolgusu ile doldurulur. Dental pulpa enfekte ise, kanal tedavisi gerekebilir.