
Diş çekimi bir veya daha fazla dişin cerrahi olarak çıkarıldığı bir işlemdir. Bir diş tamir edilemeyecek şekilde çok fazla hasar gördüğünde diş çekimi gerekebilir. Özellikle diş teline ihtiyaç duyan hastalarda uygun diş hizalaması için çekimler de gerekli olabilir. Diş çekimi yapıldıktan sonra bölgede ortaya çıkabilecek bazı sorunlar bulunmaktadır. Diş çekimi sonrasında şu yan etkiler görülebilir:
Çene Eklem Ağrısı
Bir diş çekiminin olası bir yan etkisi çene eklemi ağrısıdır. Bazı hastalar ağzını açmakta zorluk çekebilir veya çene ekleminde çiğneme sırasında ağrı çekebilir. Çene eklemi ağrısı, çene kaslarındaki analjezik enjeksiyonlardan kaynaklanan iltihaptan, işlem sırasında ağzın açık tutulması veya işlem sırasında çene üzerine baskı veya bastırmadan kaynaklanabilir. Çoğu durumda, çene eklemi ağrısı kendi başına azalır.
Sinir Hasarı
Bazı hastalar diş çekimi sonrası alt dudak veya çenede uzun süreli uyuşma yaşayabilir. Bu uyuşukluğun, diş çekimi sırasında yapılan sinir hasarından kaynaklanabilmesi mümkündür.
Çene Kırığı
Çene kırıkları diş çekimlerinin olası bir başka yan etkisidir. Bir çene kırılması, bir çıkarma işlemi sırasında çene üzerine basılan basınçtan kaynaklanabilir. Kırıklar yaşlı hastalarda ve osteoporozdan muzdarip veya kemik dokusunun incelmesi olan hastalarda daha sık görülür.
Enfeksiyon
Diş çekimi sonrası enfeksiyon oluşabilir. Bir enfeksiyon, ekstraksiyonun bıraktığı deliğe giren bakteri veya sıkışmış gıda parçacıklarından kaynaklanabilir. Bir enfeksiyonun belirtileri arasında ateş, ağızda veya çenede artan ağrı, ekstraksiyon bölgesi çevresinde şişlik artışı veya ekstraksiyon bölgesinden boşalma veya kanama yer alır.