
Kanal tedavisi (endodonti), dişlerdeki enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılan bir yöntemdir. Enfeksiyon ağızda yaşayan ve dişi istila eden bakterilerden kaynaklanır.
Diş iki parçadan oluşmaktadır; Taç, ağızda görünen dişin üst kısmıdır. Kök, dişi yerine sabitler ve çene kemiğine uzanır. Dişler ayrıca şunlardan oluşur:
Mine: Sert dış kaplama
Dentin: Diş minesini destekleyen ve dişin çoğunu oluşturan daha yumuşak bir malzeme
Sement: Diş kökünün yüzeyini kaplayan sert bir malzeme
Diş özü: Dişin ortasındaki yumuşak doku
Kanal tedavisi yalnızca diş bakteriyel bir enfeksiyondan zarar gördüğünde gereklidir. Diş enfeksiyonunun belirtileri arasında şunlar bulunur:
Sıcak veya soğuk yiyecekler yerken veya içerken ağrı
Isırırken veya çiğnerken ağrı
Enfeksiyon ilerledikçe, bu semptomlar genellikle kaybolur. Daha sonra dişiniz iyileşmiş gibi görünür, ancak enfeksiyon aslında kök kanal sisteminden yayılmıştır. Sonunda diğer semptomlar ortaya çıkar:
Isırma veya çiğneme sırasında ağrı
Etkilenen dişin yanında diş etinin şişmesi
Etkilenen dişten sızan irin
Yüzün şişmesi
Enfekte olmuş dişi ağzınıza bırakmak durumu daha da kötüleşebilir. Ayrıca, dişinizdeki enfeksiyon ortaya çıkarsa, kanal tedavisi için daha az şans olabilir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kök kanalındaki enfeksiyonu tedavi etmek için bakterilerin uzaklaştırılması gerekir. bunun için diş çekilebilir ya da kanal tedavisi uygulanabilir. Ancak öncesinde antibiyotik kullanımı gerekli olabilmektedir. Bakteriler yok edildikten sonra, kök kanalı doldurulacak ve diş bir dolgu ile kapatılacaktır . Çoğu durumda dişe yakın iltihaplı doku doğal olarak iyileşir.