
Periodontoloji, dişlerinizi destekleyen ve çenedeki konumunu koruyan özel sert ve yumuşak dokular sisteminin incelenmesidir. Periodontium olarak bilinen bu yapı, bazı çok önemli fonksiyonlara sahiptir: ısırma ve çiğneme sırasında bir amortisör görevi görür ve bu nedenle dişlerin aşırı kuvvetlerden zarar görmesini önler. Aynı zamanda dişleri sabit bir pozisyonda tutar, böylece çiğneme sırasında verimli ve rahat bir şekilde birlikte çalışırlar.
Periodontoloji Neden Önemlidir?
Birçok yönden ağız vücudunuzun genel durumunun bir aynası olarak görülebilir. Özellikle periodontal durumumuz bize genellikle diş etlerimizle alakalı daha fazlasını söyleyebilir. Her ne kadar periodontitis her zaman dişlerde plak birikimi ile tetiklense de, sistemik hastalıklar olarak bilinen vücudun geri kalanını etkileyen hastalıklar dişlerin destek yapılarını zayıflatabilir. Ayrıca, bazı ciddi rahatsızlıkların, vücudun herhangi bir yerinde belirginleşmeden önce kendilerini ağızda gösterdikleri bilinmektedir. Bu nedenle, bazen eğitimli bir periodontist, hastanın ağzını incelerken diyabet veya kan hastalıkları gibi genel bir hastalığın belirtilerini tespit eden ilk kişidir. Genel sağlık ve diğer tıp disiplinleriyle örtüşen bu ilişki nedeniyle periodontoloji haklı olarak bütüncül bir diş hekimliği biçimi olarak kabul edilebilir.
Periodontitis Belirtileri
Erken evrelerde periodontitisin çok az belirtisi vardır ve birçok bireyde hastalık tedavi edilmeden önce önemli ölçüde ilerlemiştir. Belirtiler şunları içerebilir:
Diş fırçalarken, diş ipi kullanırken veya sert yiyecekleri ısırırken diş etlerinde kızarıklık veya kanama.
Diş fırçaladıktan sonra kan tükürme
Ağız kokusu veya ağızda kalıcı bir metalik tat
Diş eti çekilmesi
Dişler ve diş etleri arasındaki derin boşluklar